Gå til: 54km | 32km | 20km | 10km

Elgrittet 54km

Elgrittet 54km

Last ned GPX-filene til løypene og se trasé og løypeprofil

Elgrittet 54 har etter hvert blitt en berømt grus-klassiker på Romerike. Fra 2023 tilbys også denne traséen for Gravel/CX.

Straks etter start kommer en seig motbakke som strekker ut feltet. De første 14 kilometerne går i relativt flatt og småkupert terreng på en kombinasjon av grus og asfalt i området Løken og Fosser, men rundt 13 kilometersmerket begynner den første lange og virkelig sugende stigningen på Karl den 12’s vei opp mot Ospetoppen (18 km). Her stiger terrenget med 185 høydemeter på 5 kilometer, en stigning som ofte skiller klinten fra hveten. Et godt råd til vanlige mosjonister er å spare litt på kruttet til Ospetoppen er passert, da får man et godt Elgritt, også tidsmessig.

Fra Ospetoppen går det fort, veldig fort, på meget gode grusveier. Rundt 25 kilometer kommer løypa ut på asfaltvei et lite stykke, med en liten avstikker ut til bredden av innsjøen Mjermen. Ca ved 32 kilometersmerket forlater løypa asfalten og en ny stigning på grusvei begynner tilbake over åsen i retning Løken. I løpet av 6 kilometer skal 125 høydemeter forseres opp til Nisseberga. Etter at Nisseberga er passert går det igjen fort ca 3 km ned Steinbyveien før løypa knekker hardt venstre og en siste stigning på ca 75 høydemeter skal forseres.

Så kommer 54 km’s eneste regelrette stiparti, den såkalte Håkon den 2’s vei, ca 2 km i nedoverbakke over bruer og klopper. Ikke spesielt teknisk krevende, men teknisk gode ryttere har ofte rykket og lagt grunnlaget for seier i dette partiet. Deretter passeres riksvei 1454 (Nyveien) før løypa går ut på flate jorder og grusveier. Riktignok med et lite unntak, Mettebakken ved 48 km er kort, kun 50 meter, men bratt som en alpinbakke og vond når syra står i låra.

Deretter er går det raskt og flatt på grus og asfalt, gjennom Løken Sentrum og inn til oppløp og målgang på Høland Stadion.